11η Δεκεμβρίου: Η Κέρκυρα μοσχοβολάει «τηγανίτες του Αγιού»

11η Δεκεμβρίου: Η Κέρκυρα μοσχοβολάει «τηγανίτες του Αγιού»

11η Δεκεμβρίου: Η Κέρκυρα μοσχοβολάει «τηγανίτες του Αγιού»

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος, φτάνει η μέρα που η Κέρκυρα θα γιορτάσει τιμώντας τον Πολιούχο της με τον πιο ευωδιαστό και πατροπαράδοτο τρόπο. Τα γραφικά καντούνια και η Παλιά πόλη θα μοσχοβολήσουν από το τηγάνισμα των λουκουμάδων, αφού η ζεστή και η γλυκιά ευωδία τους δεν περιγράφεται!

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που εδώ και 400 περίπου χρόνια οι Κερκυραίοι απολαμβάνουν τις γλυκές μικρές μπουκιές δίχως ενοχές, αφού θεωρούνται ευλογημένοι και το άρωμά τους βάζει σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους. Αμαρτάνουμε λοιπόν γλυκά και φέτος τηρώντας το έθιμο της «τηγανίτας τ’ Αγίου Σπυριδώνου».

Πώς όμως προέκυψε αυτό το έθιμο με τους περίφημους λουκουμάδες της Κέρκυρας;

Ας κάνουμε λοιπόν την πιο λαχταριστή αναδρομή στο παρελθόν…

Αρχικά ο λουκουμάς αποτελεί ένα γλύκισμα του οποίου η ονομασία προέκυψε από την τούρκικη λέξη «lokma». Αφού όμως η Κέρκυρα δεν υπήρξε ποτέ υπό οθωμανικό καθεστώς, πώς προέκυψε το έθιμο τόσων αιώνων;

Λέγεται λοιπόν, πως οι Βενετσιάνοι έφτιαξαν κάποτε στην Κέρκυρα ένα αντίστοιχο γλύκισμα, που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμασαν τηγανίτα. Στην πορεία μετονομάστηκε σε λουκουμά που σημαίνει μικρή μπουκιά. Την παραμονή της 12ης Δεκεμβρίου οι Κερκυραίοι εδώ και χρόνια τιμούν τον Πολιούχο Άγιο Σπυρίδωνα με ολονυχτία στον ιερό ναό στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Σήμερα τηρούν το έθιμο φτιάχνοντας τους περίφημους λουκουμάδες τους οποίους κάποτε κατανάλωναν σε μεγάλη ποσότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αγρυπνία, το «βεγγιόλι» όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι.

Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες του Αγίου όπως τους έφτιαχναν οι παλιοί, είναι οι ατομικοί, ολοστρόγγυλοι με μια τρύπα στη μέση τύπου ντόνατς. Το σίγουρο είναι πως είναι τόσο νόστιμοι, αχνιστοί και αφράτοι που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε τρώγοντας μόνο έναν.

Ένα έθιμο το οποίο περνά κάθε χρόνο από γενιά σε γενιά και αποτελεί μια από τις διασημότερες ιδιαιτερότητες της Κερκυραϊκής παράδοσης.

 

Παραδοσιακοί λουκουμάδες εδώ και 30 χρόνια!

Εάν λοιπόν είστε και εσείς λάτρεις του λουκουμά, κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο φούρνο Αρτόπολις, της Μαριάνθης Παρίση. Ακολουθώντας τη πατροπαράδοτη συνταγή εδώ και 30 χρόνια, η οικογένεια συνεχίζει να σας γλυκαίνει δημιουργώντας ολόφρεσκους, ζεστούς λουκουμάδες διατηρώντας την τέχνη της τηγανίτας – λουκουμά, που πλέον έχει περάσει από πάππου προς πάππου στην τρίτη γενιά.

Ανακαλύψτε και εσείς λοιπόν, τηρώντας το έθιμο της 11ης Δεκεμβρίου, τους πιο νόστιμους και αφράτους λουκουμάδες της Κέρκυρας!

Οι λουκουμάδες τηγανίζονται μπροστά στα μάτια σας, ενώ παράλληλα εν αναμονή της παραγγελίας σας μπορείτε να θαυμάσετε την χειροποίητη παρασκευή τους. Συνοδεύστε τους είτε με τον κλασικό τρόπο πασπαλισμένους ζάχαρη άχνη και κανέλα ή ακόμα καλύτερα απογειώστε τους επιλέγοντας μέλι, πραλίνα σοκολάτας, λευκή σοκολάτα, μπισκότο και ξηρούς καρπούς. Εν τω μεταξύ ακόμα και σκέτοι είναι πεντανόστιμοι… 

Αρτόπολις Μαριάνθη Παρίση

Φούρνος - Αρτοπωλείο

Σχετικά άρθρα