Τελετή αναγόρευσης του Αθανάσιου Κ. Χριστοδούλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τελετή αναγόρευσης του Αθανάσιου Κ. Χριστοδούλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τελετή αναγόρευσης του Αθανάσιου Κ. Χριστοδούλου σε επίτιμο διδάκτορα

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναγνωρίζοντας τη διακεκριμένη προσωπικότητα του Αθανάσιου Κ. Χριστοδούλου αποφάσισε ομόφωνα κατά τη 10η συνέλευση, την 24η Μαρτίου 2022, να τον αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορά του. Ο κ. Χριστοδούλου εκτός από κορυφαίος μεταφραστής, με πολύπλευρο μεταφραστικό έργο, πρωτοταγές αλλά και σχολιαστικό, είναι ένας σημαντικός ποιητής και πεζογράφος, ένας βαθυνούστατος μελετητής της μοντέρνας ποίησης, ένας εκδότης κλασικών βιβλίων σε εμβληματικές εκδοτικές σειρές, που έχουν στοιχειοθετηθεί με πνεύμα καλλιτεχνικό.

Η τελετή της αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, και δη στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίαςστις 09 Μαΐου 2023 και ώρα 18:30. Πέρας προσέλευσης 18:00.

Συνημμένη θα βρείτε την πρόσκληση του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου, και του Προέδρου του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Καρρά, με την οποία σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή αναγόρευσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ

Είσοδος του τιμωμένου και των μελών της Συγκλήτου
*
Έναρξη τελετής
*
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου
Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο
*
Έπαινος (laudatio) του τιμωμένου από τον Αναπληρωτή
Πρόεδρο του ΤΞΓΜΔ, Καθηγητή Γιώργο Κεντρωτή
*
Ανάγνωση του ψηφίσματος του ΤΞΓΜΔ από τον Αναπληρωτή
Πρόεδρο του ΤΞΓΜΔ, Καθηγητή Γιώργο Κεντρωτή.
*
Ανάγνωση του διδακτορικού τίτλου από τον Πρύτανη του Ιονίου
Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο
*
Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο και τα διάσημα του
Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη του Ιονίου
Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο
*
Επίδοση ψηφίσματος και διδακτορικού διπλώματος
*
Αντιφώνηση και ομιλία του νέου επίτιμου διδάκτορα Α. Κ.
Χριστοδούλου, με θέμα: «Το Πρότυπο ενός Πρωτοτύπου – Ένα
Αμφίβολο Μετάφρασμα»
*
Μουσικός Επίλογος
Δέσποινα Μουρατίδη, υψίφωνος
Γιώργος Κυριαζίδης, πιάνο
σε έργα Επτανησίων και κλασικών συνθετών
*
Πέρας τελετής

Βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε τη μαχόμενη δικηγορία στον Βόλο για 35 χρόνια από το 1969 ως το 2004. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Σταθαρά, και έχει τρία παιδιά. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1971. Από το 1971 έως το 1979 τύπωσε τρεις ποιητικές συλλογές εκτός εμπορίου. Τα έτη 1981-1985 δημοσίευσε τρεις τόμους για την ποίηση του Σεφέρη, έργο που έλαβε το δεύτερο Κρατικό Βραβείο δοκιμίου (1985). Παράλληλα άρχισε να μεταφράζει το Μόμπι-Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ. Η μετάφραση ολοκληρώθηκε σε δέκα χρόνια και δημοσιεύτηκε ως πρώτο βιβλίο της σειράς Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg, της οποίας διατελεί διευθυντής. Δημοσίευσε πολλές νουβέλες, πολλές ποιητικές συνθέσεις, ένα θεατρικό έργο που ανέβηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, ένα ογκώδες δοκίμιο για το Μάρντι, το τρίτο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, και διάφορα δοκίμια για τον Μέλβιλ, τον Καβάφη, τον Σολωμό και τον Σεφέρη, καθώς και τρεις τόμους για την ποίηση του Γιάννη Πατίλη, του Δημήτρη Αρμάου και την “Κίχλη” του Γιώργου Σεφέρη. Μαζί με τον Γιάννη Πατίλη δημιούργησε και επιμελήθηκε δύο σειρές βιβλίων στις εκδόσεις Gutenberg και Παρασκήνιο, καθώς και δύο λογοτεχνικά περιοδικά, τις “Θυρίδες” και “Τα Πτυχία των Θυρίδων”.