Συναυλία της Φ.Ε. Μάντζαρος με έργα του Διονυσίου Ροδοθεάτου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Μουσικό Σώμα της «Φ.Ε. Μάντζαρος» πραγματοποιεί συναυλία το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19:30μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, με έργα Διονυσίου Ροδοθεάτου, για την επέτειο των 175 χρόνων από την γέννησή του (1849 – 1892).

Ο Δ. Ροδοθεάτος θεωρείται από τους σημαντικότερους επτανησίους συνθέτες. Ήταν μαθητής του Ν.Χ. Μάντζαρου, με αξιόλογες σπουδές σε Κέρκυρα, Ιταλία & Γερμανία. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικός υποδιευθυντής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, διαδεχόμενος τον Μάντζαρο, ενώ υπήρξε ο συγγραφέας του πρώτου εγχειριδίου διδασκαλίας της Αρμονίας στην ελληνική γλώσσα. Με επιρροές από τα κεντροευρωπαικά ακούσματα, παραπέμπει σε συνθέτες όπως οι Βάγκνερ, Λιστ & Μπερλιόζ, ξεφεύγοντας από τα “παραδοσιακά” ακούσματα της ιταλικής μουσικής παράδοσης.

Στο Α΄μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί η φωνητική μουσική του συνθέτη η οποία θα αποδοθεί από την υψίφωνο Έλλη Καρύδη, καθώς & την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας (προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου).

Στο Β’ μέρος, θα ακουστεί το συμφωνικό ποίημα σε επτά μέρη, “Αθαλία”, πρωτότυπο έργο του συνθέτη για ορχήστρα πνευστών (μπάντα). Το έργο θα ακουστεί σε Α’ εκτέλεση από το μουσικό σώμα της «ΦΕΜ». Η προσαρμογή & κριτική του έκδοση για σύγχρονη ορχήστρα πνευστών αποτελεί μέρος της Διδακτορικής Διατριβής του Αν. Αρχιμουσικού της ΦΕΜ, κ. Σπύρου Ρουβά, ο οποίος διευθύνει και τη συναυλία. Το πρωτότυπο υλικό απόκειται στο ιστορικό αρχείο της Παλαιάς Φιλαρμονικής, η οποία και ευγενώς το παραχώρησε για τις ανάγκες της διατριβής.

Προλογίζει ο μουσικολόγος κ. Γεράσιμος Μαρτίνης.

Η συναυλία θα έχει γενική είσοδο € 7. Εισιτήρια θα πωλούνται στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου, 1 ώρα πριν την έναρξη.

Εκ του ΔΣ της Φ.Ε.Μ.