Συναυλία για τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του Ύμνου εις την Ελευθερία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπληρώθηκαν φέτος 200 χρόνια από τη συγγραφή στη Ζάκυνθο το 1823 του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», του έργου του Διονυσίου Σολωμού που οι πρώτες στροφές του αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με κοινή πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, τιμώνται τα 200 έτη από την συγγραφή του «Ύμνου» με μια μουσική εκδήλωση που ενώνει τη Ζάκυνθο με την Κέρκυρα.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας συμπράττουν υπό την καλλιτεχνική αιγίδα της  Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας σε κοινή συναυλιακή εμφάνιση δύο εμβληματικά μουσικά σύνολα της Επτανήσου: οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» και η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μελοποιήσεις σολωμικής ποίησης από Ζακύνθιους και Κερκυραίους μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα. Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη: στο πρώτο η μπάντα της Παλαιάς θα αποδώσει ενόργανες συνθέσεις (πρωτότυπες και σε διασκευή)
συνδεδεμένες με την παραπάνω θεματική, στο δεύτερο θα εμφανιστούν οι περίφημοι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος» με μελοποιημένη σολωμική ποίηση και στο τρίτο τα δύο σχήματα συμπράττουν πάντα με σημείο αναφοράς τον Σολωμό και τα έργα του (όλα σε μεταγραφές του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη).

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκτενή αποσπάσματα από την πρώτη μελοποίηση του «Ύμνου» από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο (1829-30), της οποίας φέτος συμπληρώνονται 150 έτη από την πρώτη πλήρη έκδοσή της (Λονδίνο, 1873), προσδίδοντας έτσι έναν διπλό επετειακό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

Η συναυλία της 18ης Νοεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο θα ξεκινήσει στις 20:00 και η είσοδος σε αυτή θα είναι ελεύθερη.