Σεμινάριο Θεάτρου – Commedia Dell’ Arte στον χώρο της χοροθεατρικής ομάδας Αφενός Κινούμαι

Σεμινάριο Θεάτρου – Commedia Dell’ Arte στον χώρο της χοροθεατρικής ομάδας Αφενός Κινούμαι

Σεμινάριο Θεάτρου – Commedia Dell’ Arte στον χώρο της χοροθεατρικής ομάδας Αφενός Κινούμαι

Σεμινάριο Θεάτρου – Commedia Dell’ Arte  στον χώρο της Χοροθεατρικής ομάδας ΑΦΕΝΟΣ ΚΙΝΟΥΜΑΙ, την Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες που τούς αρέσει το θέατρο, ο χορός, το circo, και θα ήθελαν να βελτιώσουν την παραστατική – σωματική τους ικανότητα και να εμπλουτίσουν την τεχνική τους.
Η commedia dell arte είναι ένα είδος μεσαιωνικού αυτοσχεδιαστικού θεάτρου με μάσκες, που άνθισε στην Ιταλία και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τις αρχές του 16ου αιώνα.
Ακροβάτες, μίμοι, ζογκλέρ, ηθοποιοί, περιπλανώμενοι τροβαδούροι, συγκροτούν τους πρώτους επαγγελματικούς θιάσους και αρχίζουν να περιπλανώνται με κάρα και άλογα παίζοντας στις υπαίθριες αγορές και πλατείες.
Αναπαριστούν αρχετυπικούς χαρακτήρες, το γέρο τσιγκούνη έμπορο, το φαφλατά διανοούμενο, τούς ερωτευμένους, χαζούς και έξυπνους υπηρέτες, το φανφαρόνο στρατηγό, τούς αυταρχικούς αφέντες με τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες τους.
Χαρακτήρες όπως η Κολομπίνα, ο Αρλεκίνο, ο Τζάννι, ο Ντοττόρε, ο Καπιτάνο, ο Πανταλόνε, που άφησαν εποχή με τις γκάφες τους, τις φάρσες τους και τα ακροβατικά τους.
Πρόκειται για ένα είδος λαικού θεάτρου που δεν δίστασε να διακωμωδήσει και στηλιτεύσει την πολιτική και θρησκευτική εξουσία τής εποχής του, ενώ παράλληλα αποτέλεσε τη βάση του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου.
Στο σεμινάριο θα δοθούν τα βασικά εργαλεία τεχνικής για τη σωματική αναπαράσταση, την ποιότητα της κίνησης, τον αυτοσχεδιασμό ,τη μάσκα και την υποκριτική διάσταση του συγκεκριμένου είδους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα είδη θεάτρου.
Θα παρουσιαστούν οι σωματότυποι των βασικών χαρακτήρων, μαζί με τις μάσκες τους και τις ιδιότητες τους.
Με την βοήθεια του ρυθμού, της αναπνοής, της μουσικής, του λόγου και του τραγουδιού θα συγκροτήσουμε μικρά σύνολα αλληλεπιδράσεων των χαρακτήρων.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο θεατρικής εκπαίδευσης με κέφι, γέλιο, μπρίο, σωματική άσκηση και έκφραση.
Μια εισαγωγή στη μάσκα και το θαυμαστό κόσμο
της commedia dell arte!
Διάρκεια 12 ώρες
Απογευματινές ώρες σε συνεννόηση
με τους συμμετέχοντες.
Κόστος 70 ε
Δίδεται χαρτί πιστοποίησης – παρακολούθησης σεμιναρίου
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6939 266625,
ή στον χώρο της ομάδας ΑΦΕΝΟΣ ΚΙΝΟΥΜΑΙ: Σπύρου Περούλη 16 Μαντούκι Κέρκυρα
Τηλ 2661044642 (απογευματινές ώρες 6-9) και 6974710479
Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Σταθόπουλο:
Απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (1994-1998) με δασκάλους τους Ιάκωβο Ψαρρά, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Ελένη Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη και Μαρία Σκούντζου.
Από το 1997 παίζει σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας, στο Εθνικό Θέατρο και σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη). Έχει παίξει στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Από το 2007 ασχολείται και με την εμψύχωση θεατρικών ομάδων και την διδασκαλία υποκριτικής, ανεβάζοντας παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
Το 2008 ιδρύει στη Ρόδο μαζί με τον Ιταλό ζογκλέρ Aldo Viral την ομάδα θεάτρου δρόμου Circo Bahalo η οποία πραγματοποιεί παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνδυάζοντας την ζωντανή μουσική, το θέατρο δρόμου και νούμερα τσίρκο. Η ομάδα αποτελείται από ζογκλέρ, ακροβάτες, ηθοποιούς και μουσικούς.
Στη Ρόδο σκηνοθέτησε παραστάσεις θεάτρου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, και σε θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες.
Από το 2010 μελετά και εμβαθύνει στο σύστημα και την τεχνική της μάσκας Comedia dell’ arte με καθοδηγητή και συνεργάτη τον Camilo Bentancor, ο οποίος έχει κατασκευάσει και τις μάσκες.
Το 2013 εγκαθίσταται στην Μυτιλήνη, συνεχίζοντας την διδασκαλία υποκριτικής σε ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθετώντας παραστάσεις, και δρώμενα δρόμου με τις ομάδες – Commedia dell arte Μυτιλήνης – Commedia dell arte Πλωμαρίου – Θεατρική ομάδα Μανταμάδου – Θεατρικό εργαστήρι Μυτιλήνης – Θεατρική ομάδα Πλωμαρίου.
Το 2023 επιστρέφει στην Αθήνα  πραγματοποιώντας σεμινάρια θεάτρου και c.d.a ,σε Ηγουμενίτσα, Γιάννενα ,Καστοριά  και Νάξο.
Έχει πραγματοποιήσει σεμινάριο c.d.a στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στην Πέργαμο – Τουρκία.
Παίζει πολίτικο λαούτο και τραγουδά με διάφορα σχήματα και ορχήστρες σε Αθήνα, Ρόδο και Μυτιλήνη.