“Τα Μωμοέρια” στην Κέρκυρα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων
Το Σάββατο 20 Αυγούστου, στις 19:30, για πρώτη φορά στους δρόμους της Κέρκυρας θα διαδραματιστεί ένα χαρακτηριστικό ποντιακό έθιμο “Τα Μωμοέρια”, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή διθυράμβου, μια χοροθεατρική παράσταση δρόμου η οποία έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Οι Μωμόεροι, αποτελούνται από τη χορευτική (κορυφαίος-αρχηγός και χορευτές), τη θεατρική (με τους αυτοσχέδιους διαλόγους) και τη μουσική ομάδα (λύρα, αγγείον, νταούλι), όλοι μεταμφιεσμένοι. Οι Κοτσ(ι)αμάνοι, ντυμένοι με περικεφαλαίες, φουστανέλλες και κρατώντας ξύλα στα χέρια, χορεύοντας και τραγουδώντας, επισκέπτονται ένα προς ένα όλα τα σπίτια του χωριού. Ανάμεσά τους και σε επικοινωνία με τους θεατές, είναι η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη μόνο από άντρες: δύο νύφες που προσπαθεί να τις κλέψει ο κόσμος πληρώνοντας ένα αντίτιμο με την επιστροφή τους, ο γέρος, η γραία (γριά), ο διάβολον, ο γιατρός που εξετάζει τη νύφη και διαπιστώνει συνήθως την κακοποίησή της, ο τσανταρμάς (χωροφύλακας επί τουρκοκρατίας) κ.ά.. Τα μουσικά όργανα που τους συνοδεύουν είναι λύρα, αγγείον (γκάιντα) και νταούλι.
Στο παλιό λιμάνι, στο χώρο της πλατείας, θα καταλήξουν τα Μωμοέρια (Κοτσαμάνια από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης) στις 21:00, όπου και διοργανώνουμε το πρώτο μας φεστιβάλ-πανηγύρι στην πόλη της Κέρκυρας.
Εκεί θα γίνει η σύνδεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με το σήμερα!!!Εκεί θα μπορέσουμε να μοιραστούμε το κέφι και το πάθος ενός ποντιακού γλεντιού!!!