Νέα ημερομηνία για την ομιλία: «Ποίηση και θάλασσα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Νέα ημερομηνία για την ομιλία: «Ποίηση και θάλασσα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Νέα ημερομηνία για την ομιλία: «Ποίηση και θάλασσα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ομιλία-εκδήλωση αναβάλλεται λόγω πένθους για τον δεκαοκτάχρονο Αχιλλέα και εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους του.

Η εκδήλωση μετατίθεται για την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 την ίδια ώρα.

* * * * *

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού Κερκύρας σας προσκαλεί στην ομιλία με τίτλο «Ποίηση και θάλασσα» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας.

Δέκα ποιητές, δέκα μεγάλοι δημιουργοί, Έλληνες και ξένοι, θα «ταξιδέψουν» το κοινό μέσα από τους στίχους τους στο υγρό θαλασσινό στοιχείο με ποιήματα γνωστά κι αντιπροσωπευτικά από τον καθένα τους. Κάποια από αυτά θα ακουστούν και μελοποιημένα.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η Στέλλα Π. Βουτσά, πτυχιούχος ελληνικής, ισπανικής, ιταλικής και πορτογαλικής φιλολογίας, διδάκτωρ λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Σαλαμάνκα της Ισπανίας, καθηγήτρια αποσπασμένη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Βιογραφικό κ. Στέλλας Βουτσά

Η ΣΤΕΛΛΑ Π. ΒΟΥΤΣΑ γεννήθηκε το 1973 στον Βόλο Μαγνησίας, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Είναι απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι απόφοιτος Ισπανικής Φιλολογίας, Ιταλικής Φιλολογίας και Πορτογαλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα Ισπανίας (Universidad de Salamanca, έτος ιδρύσεως 1218). Είναι κάτοχος Master σε Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία με θέμα «Διδασκαλία της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας» και Μεταπτυχιακού σε Ισπανική και Ισπανοαμερικανική Λογοτεχνία με τίτλο «Πρωτοπορία και μετα-πρωτοπορία στην Ισπανία και Λατινική Αμερική» του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα. Το 2008 ανακηρύχθηκε ομόφωνα Διδάκτορας με βαθμό «Άριστα μετ’ επαίνου» (Sobresaliente Cum Laude) του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα, με διδακτορική διατριβή σχετική με τη νεοελληνική και την ισπανική ποίηση (τίτλος διατριβής: «Κωνσταντίνος Καβάφης και Χάιμε Χιλ ντε πιέδμα: δύο ποιητές, μία σύλληψη βιοτική και αισθητική»).

Από το 2010 υπηρετεί ως καθηγήτρια φιλόλογος (ΠΕ02) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (με δεύτερη ειδικότητα Ισπανικής Φιλολογίας, ΠΕ40) , ύστερα από εξετάσεις ΑΣΕΠ. Αφού υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στα νησιά της Καλύμνου και της Τήλου, από το 2019 ανήκει οργανικά στο Γενικό Λύκειο Αφάντου Ρόδου. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι αποσπασμένη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Μιλά επτά ξένες γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής της διατριβής υπήρξε υπότροφος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει εκδώσει βιβλίο για τις λέξεις ελληνικής προέλευσης της ισπανικής γλώσσας (¿Es el autobús una metáfora? Estudio sobre los falsos amigos del griego y del español, Salamanca, 2009). Η διδακτορική διατριβή της σχετικά με τον Κωνσταντίνο Καβάφη και την ισπανική ποίηση έχει δημοσιευτεί ηλεκτρονικά από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα Ισπανίας στη συλλογή αριστούχων διατριβών «VÍTOR». Πρόσφατα εκδόθηκε με χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ρόδου το βιβλίο της «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων Δωδεκανησίων τα ιερά» (Ρόδος, 2022), όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι πανηγυρικοί λόγοι και ομιλίες που έχει εκφωνήσει σε εθνικές και τοπικές εορτές και επετείους κατά τη διάρκεια της θητείας της ως εκπαιδευτικού στα Δωδεκάνησα και το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Δωδεκανήσου.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) και της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (SHEN), έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικές με θέματα γλωσσολογίας και λογοτεχνίας σε ελληνικά και ξένα φιλολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στον τοπικό Τύπο.