Ομιλία: Πανδημίες και κλιματική αλλαγή
Ομιλία: Πανδημίες και κλιματική αλλαγή
Ομιλία: Πανδημίες και κλιματική αλλαγή
03-02-2023Ο Κερκυραίος Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει στην Αναγνωστική Εταιρία με θέμα: «Πανδημίες και κλιματική αλλαγή». την Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 20.00.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση:
Join Zoom Meeting :https://us06web.zoom.us/j/84587134639…
Meeting ID: 845 8713 4639 / Passcode: 534307
Στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο You Tube: https://youtube.com/@anagnostikietairiakerkyras9760
Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
O κ. Γιώργος Σουρβίνος είναι Κερκυραίος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κρήτη. Αποτελεί μέλος του Δ.Σ. της European Society for Clinical Virology (ESCV), μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την 3ετία 2019-2022 και μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Βιολογικών Παραγόντων του ΕΟΦ. Είναι επίσης Διευθυντής του Δι-ιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) “Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία”.
Ο κ. Γ. Σουρβίνος είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση των τεστ COVID-19. Είναι επίσης αξιολογητής σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα, μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή περιοδικά και Associate Editor του περιοδικού Journal of Clinical Virology. Έχει διοργανώσει σημαντικό αριθμό εθνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων ενώ έχει λάβει υποτροφίες και χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά έργα.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συγγράψει κεφάλαια σε διεθνή βιβλία και έχει επιμεληθεί ελληνικών ιατρικών εκδόσεων. Το έργο του εστιάζεται στη Μοριακή Διαγνωστική Ιολογία και την αλληλεπίδραση των ιών με κυτταρικές πρωτεΐνες και αμυντικούς μηχανισμούς του ξενιστή. Επίσης μελετά την αντιική δράση διαφόρων φυσικών και συνθετικών ουσιών έναντι ιογενών λοιμώξεων. Οι δημοσιεύσεις του έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 6.000 βιβλιογραφικές αναφορές.
Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης:
Η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας είναι πλέον μια πραγματικότητα η οποία μεταξύ άλλων, επηρεάζει τόσο την εμφάνιση νέων μεταδοτικών ασθενειών καθώς και το δυναμικό μετάδοσής τους. Η πιθανότητα εμφάνισης μια νέας πανδημίας παρόμοια με τον Covid-19 θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με προβλεπτικά μοντέλα συνυπολογίζοντας, τη διάρκεια προηγούμενων επιδημιών και τα ποσοστά εμφάνισης νέων μεταδοτικών ασθενειών. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθένειες που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωονόσοι), είναι όλο και πιο συχνές λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Σε ασθένειες όπως και ο COVID-19, τα ζώα αποτελούν τη δεξαμενή μεταδοτικών βακτηρίων και ιών όπως ο SARS-CoV-2, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ή το βακτήριο μπορεί να μεταλλαχθεί και να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό των ζώων και στη συνέχεια να μεταδοθεί είτε άμεσα μέσω της επαφής είτε έμμεσα διαμέσου του εδάφους, του νερού και των επιφανειών. Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τη δυνατότητα των ιών να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό πιο εύκολα.
Όσο αυξάνονται οι μεταδοτικές ασθένειες, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει νέες διαγνωστικές μεθόδους, θεραπείες καθώς και εμβόλια. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αφού έχει γίνει μετάδοση της ασθένειας λόγω των ελάχιστων δεδομένων πριν την έναρξή τους. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η επένδυση για την ανάπτυξη νέων συστημάτων παρακολούθησης για την πρόληψη ιικών μολύνσεων ειδικά στις υποανάπτυκτες περιοχές.