Ιστορική έκθεση με τίτλο «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας»

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) που πραγματοποιούνται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου 2020 στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος δημιούργησε την περιοδική ιστορική έκθεση με τίτλο «Πάνω στο Σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα Κέρκυρας». Η έκθεση κάνει μία σύντομη ιστορική και πολιτιστική αναδρομή στην ζωή και παράδοση της Εβραϊκής Κοινότητας της Κέρκυρας. Η μοναδική θέση του νησιού στο σημείο συνάντησης, αλλά και αντιπαράθεσης του Δυτικού κόσμου και της Ανατολής, της είχε προσδώσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολυπολιτισμικότητας, που σπάνια απαντώνται.

Έκφρασή τους αποτελούσαν τόσο η γλώσσα, όσο και τα ήθη, τα έθιμα, καθώς και το λειτουργικό, η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των Συναγωγών της. Η κάθε εποχή της μακραίωνης ιστορίας της είχε αφήσει ανιχνεύσιμα σημάδια σε όλες αυτές τις εκφάνσεις της ζωής της. Μετά την καταστροφή της κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ελάχιστα στοιχεία έχουν απομείνει για να θυμίζουν την πρότερη αυτή πολυχρωμία. Η έκθεση του ΕΜΕ ευελπιστεί να αποτελέσει μία ελάχιστη υπενθύμιση για όσα έχουν πλέον χαθεί…

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και θα ανοίξει στις 24 Οκτωβρίου 2020, ώρα 12:30, στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος – 210 3225582, info@jewishmuseum.gr
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας – 26610 48120, 48310, efaker@culture.gr