
To Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας τιμά τη μνήμη και το έργο του Κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την 6η Μουσικολογική Ημερίδα το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στο κτίριο της Φ.Ε. «Μάντζαρος» από τη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», η οποία έχει την ιδιαίτερη τιμή να φέρει το όνομά του. Πρόκειται για μια Ημερίδα με θέμα «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: η ζωή, το έργο και η εποχή του». Στο πλαίσιο αυτό, έγκριτοι ομιλητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο θα αναπτύξουν ζητήματα τα οποία θα καλύπτουν από συγκεκριμένες πτυχές της μουσικής δραστηριότητας του Μάντζαρου, έως και τη μεταθανάτια πρόσληψη της προσωπικότητάς του. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι κ.κ. Σωκράτης Άνθης, Κώστας Ζερβόπουλος, Κώστας Καρδάμης, Γεράσιμος Μαρτίνης, Δημήτρης Μπρόβας, Σπύρος Ρουβάς και η κυρία Μαρία Ντούρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο μουσικολόγος Γεράσιμος Μαρτίνης.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
- Σωκράτης Άνθης (Επ. Καθηγητής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου & Αρχιμουσικός Φ.Ε. “Μάντζαρος”): Τα περί του θανάτου του Μάντζαρου γεγονότα.
- Μαρία Ντούρου (Διδάσκουσα στο ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου) με θέμα «Συγκριτική μελέτη μελοποιήσεων του Μαντζάρου σε σχέση με σύγχρονους συνθέτες».
- Κώστας Καρδάμης (Αν. Καθηγητής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου): Σχετικά με τη μεταθανάτια πρόσληψη του Μάντζαρου.
- Κώστας Ζερβόπουλος (Διδάκτωρ ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου & Αρχιμουσικός Φιλ. Κορακιάνας): Η χρήση της τεχνικής της φούγκας στον “Υμνο εις την Ελευθερίαν” και σε άλλα έργα του Μάντζαρου.
- Δημήτρης Μπρόβας (Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου): Σχετικά με το εκπαιδευτικό/μουσικοπαιδαγωγικό έργο του Μάντζαρου.
- Γεράσιμος Μαρτίνης (Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου & Συντονιστής της εκδήλωσης): Μάντζαρος-Σολωμός, μέσα από ενδεικτικά τεκμήρια της μεταξύ τους αλληλογραφίας.
- Σπυρίδων Ρουβάς (Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΕΤ-ΠΑΜΑΚ & Αν. Αρχιμουσικός ΦΕΜ): Η μπάντα στην εποχή του Μάντζαρου και χαρακτηριστικά παραδείγματα της σχετικής εργογραφίας.
.
Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου. Ωστόσο, πέραν αυτού, υπήρξε πρωτοπόρος και σε πολλούς άλλους τομείς της μουσουργίας, ενώ πολύ μεγάλο ήταν το έργο του και στον χώρο της διδασκαλίας της μουσικής, καθώς πολλοί εκ των μεταγενέστερων Επτανησίων μουσουργών υπήρξαν μαθητές του. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να τον αναγορεύσουν σε γενάρχη όχι μόνο της επτανησιακής, αλλά και της νεοελληνικής μουσικής συνολικά.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας τιμά τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερίδα με θέμα Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: η ζωή, το έργο και η εποχή του
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
ΚΤΙΡΙΟ Φ.Ε. ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ