Γιορτή στο νησάκι της Κυρά Δικαίας Σιναράδων 29/6/2023

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 γιορτάζεται με θρησκευτική λαμπρότητα η εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Υ.Θ. Κυρά Δικαίας στο ομώνυμο νησάκι της Κυρά Δικαίας. Το πρωί της Πέμπτης θα αναχωρούν βάρκες από το λιμανάκι του Κοντογυαλού προς την Κυρά Δικαία για την παρακολούθηση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας με την καθιερωμένη αρτοκλασία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την εορταστική επιτροπή: 6972 084 208 & 6945 574 705

Λίγα λόγια για το νησάκι και τον ναό

Το νησάκι της Κυρά Δικαίας έχει περίπου 60–70 μέτρα μήκος και 30 μέτρα πλάτος (δηλαδή περίπου 500 τ.μ. έκταση), και απέχει στα 150 μέτρα από την ακτή. Με φυτεμένες από χρόνια αγριελιές, παυλοσυκιές, σκίνους και θαμνάκια, στο σχεδόν επίπεδο υψόμετρό του (στα 20 μέτρα από τη θάλασσα), αυτή η οργιώδης βλάστηση θεριεύει από την άνοιξη. Το νησάκι διαθέτει απότομες πλαγιές, εκτός από τα ανατολικά, που ημερεύουν. Εκεί αν παρατηρήσεις με προσοχή, θα διακρίνεις κι ένα μονοπάτι με 137 σκαλιά. Προχωρώντας το, σε οδηγεί στο μικρό παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Κεραδικιάς (Κυρά – Δικαία) ή αλλιώς «Σιναραδίτισσας».


Το μοναστήρι, ίσως του 15ου αιώνα, ήταν άλλοτε (ίσαμε τον 18ο αιώνα) σε ακμή, όπως προκύπτει από τα σωζόμενα νοτάρια. Με καλογέρους, κτήματα, μερτικά ελιών και αμπελιών, από Σιναράδες, Καλαφατιώνες και Βαρυτάδες, έως τα πέρα, στα Μελίκια. Και Μετόχι του, ο Άη Γιάννης Πρόδρομος στους Σιναράδες. Οι καλόγεροι, όπως λέει ένα έγγραφο του 1771, κάνανε τις δουλειές με διορισμένους επί τούτου χωριανούς «δια να σερβίρουν δια τη βάρκα της αυτής μονής». Ενώ παλαιότερα λέγεται πως υπήρχε σκοινί από το νησάκι, που έφτανε στην απέναντι στεριά, στη θέση Σημαντήρι. Αυτό το σήμαντρο χτυπούσαν παλιά οι καλόγεροι, σε περίπτωση ανάγκης ή εμφάνισης πειρατικού καραβιού στο πέλαγος.

 

Ο Ιερός Ναός λειτουργείται μονάχα δυο φορές το χρόνο: η μία στις 29 Ιουνίου στην γιορτή των Πέτρου και Παύλου, και η δεύτερη στο Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Και το πλήθος των πίστων σπεύδει από τα γύρου με καΐκια – από το Αερόστατο ή «του Μπουλούκα» κι από κει κατηφοριά σε Μαύρο Άμμο, Γιαλισκάρι ή πάλι από τον κοντινό Κοντογυαλό – για το προσκύνημα. Οι γεροντότερες γυναίκες, σύμφωνα με το έθιμο, κουβαλούν τυλιγμένο σε κάτασπρο τουβαέλι το τάμα τους στην Παναγιά: μποτίλια λάδι το καλύτερο που υπάρχει στο κατώι τους. Και μετά τη λειτουργιά, το έθιμο πάλι “προστάζει” κρέας και σιναραδίτικο κρασί στον ίσκιο της ελιάς.

Πληροφορίες κειμένου και φωτογραφίες από την σελίδα: Sinarades Village Corfu