Φεστιβάλ Ποίησης και Λογοτεχνίας στην Κέρκυρα

Φεστιβάλ Ποίησης και Λογοτεχνίας στην Κέρκυρα

Φεστιβάλ Ποίησης και Λογοτεχνίας στην Κέρκυρα

Κέρκυρα, το Νησί των Βιβλίων.

Στον Τίτο Πατρίκιο, στο έτος Άλκης Ζέη, στη Βαλκανική Λογοτεχνία και σε ξεχωριστά βιβλία και σε ξεχωριστά βιβλία είναι αφιερωμένα τα φετινά Διεθνή Φεστιβάλ Κέρκυρας Ποίησης και Πεζογραφίας.

Έτσι, για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και από την Πέμπτη 2 έως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η Κέρκυρα μετατρέπεται στο Νησί του Βιβλίου, με δύο φεστιβάλ, μ’ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και πολλές, σημαντικές, εκδηλώσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, στις 19:00.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ένας αξιόλογος ποιητής από την Αλβανία, ο Λουάν Τζούλις, παρουσιάζει το έργο του. Θα μιλήσει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Χριστόγερου και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Θώμη Καρύδη.

ΤΡΙΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η σπουδαία ποιήτρια Τασούλα Τσιλιμένη παρουσιάζει τη συλλογή της «Η αφωνία του Απογεύματος», εκδόσεις Μανδραγόρας. Ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Χριστίνα Ροκαδάκη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ο σημαντικότερος εν ζωή έλληνας ποιητής θα τιμηθεί από τον Δήμο Κέρκυρας, θα συζητήσει με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη. Χαιρετίζει και απαγγέλλει ποιήματά του η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας Βαρβάρα Δούκα. Τέλος, θα απαντήσει σε ερωτήσεις όσων τον τιμήσουν με την παρουσία τους και θα υπογράψει βιβλία του.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ, ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη με τη συμμετοχή των συγγραφέων που έχουν έλθει στο νησί. Θα μιλήσει και θα συντονίσει η Πανεπιστημιακός Τασούλα Τσιλιμένη, διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής Λογοτεχνίας, που ετοιμάζει έκθεση και συνέδριο για τη Ζέη, και συμμετέχει διαδικτυακά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ποιήτρια Βάλια Τσάιτα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ιερεμιάδα», της Χλόης Κουτσουμπέλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Οικονόμου.
«Η Μουσική στις σελίδες των Βιβλίων»
Ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Μια μέρα με τον Μότσαρτ», που στη θεατρική του μορφή παρουσιάζεται έως τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης, η καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ζωή Διονυσίου παρουσιάζει το βιβλίο της «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο παιδιά και μεγάλους» (που συνέγραψε από κοινού με την Gail Holst-Warhaft). Η Ευγενία Ζάγουρα, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση μιλά για την παράσταση «Το μπαγλαμαδάκι», βασισμένη στο παραπάνω βιβλίο. Φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τραγούδια από την παράσταση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Το μεσημέρι, στις 12, οι λογοτέχνες θα επισκεφτούν την έκθεση στο Παλαιό Φρούριο, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Κερκυραίο συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη, με τίτλο «Άφθαρτος Λόγος».

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
«Η Ελληνική Λογοτεχνία στα Βαλκάνια. Πραγματικότητα Προοπτικές»
Δύο μεταφράστριες και εξαίρετες λογοτέχνιδες, η Ισμήνη Ραντούλοβιτς από τη Σερβία και η Άντζελα Μπράτσου από τη Ρουμανία, συζητούν με την αντιπρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Χλόη Κουτσουμπέλη και παρουσιάζουν το σημερινό τοπίο και το μέλλον των βιβλίων στις χώρες της Βαλκανικής.