Έκθεση τεκμηρίων στην Πινακοθήκη: «Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας, 1946»

Έκθεση τεκμηρίων στην Πινακοθήκη: «Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας, 1946»

Έκθεση τεκμηρίων στην Πινακοθήκη: «Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας, 1946»

Έκθεση τεκμηρίων στη Δημοτική Πινακοθήκη από την Κυριακή. Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας”, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σε συνεργασία με το “Σύλλογο AlbertCohen Κέρκυρα” παρουσιάζουν έκθεση τεκμηρίων, πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, στην Κέρκυρα.

Ως “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” χαρακτηρίζεται το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το 1946, όταν δύοπλοία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού επιχειρώντας τον διάπλου των Στενών μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας, επέπεσαν σε νάρκες αγνώστου ναρκοπεδίου.

Από τις εκρήξεις 44 Βρετανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ και τα δύο βρετανικά αντιτορπιλικά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

Στο Βρετανικό Κοιμητήριο Κέρκυρας αναπαύονται τα 12 από τα θύματα, ενώ προς τιμήν των υπολοίπων, που χάθηκαν στη θάλασσα, έχει ανεγερθεί αναμνηστική στήλη με τα ονόματά τους.
Το “Επεισόδιο των Στενών της Κέρκυρας” αποτελεί μία από τις πρώτες υποθέσεις που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με αντιδίκους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία, ενώ ήταν η πρώτη που εκδικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά την περίοδο 1947-1949.Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτέλεσε ορόσημο για τη διατύπωση και το περιεχόμενο του νομικού καθεστώτος των στενών, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της κρατικής ευθύνης για ζημίες στη θάλασσα, όσο και το θέμα της ασφαλούς και αβλαβούς διέλευσης.
Στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου(Κήπος του Λαού) κατά την περίοδο 03 – 17 Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζεται σχετικό φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα άρθρων εφημερίδων της εποχής και άλλων εκθεμάτων, που θα προβάλλουν το σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο σημάδεψε την πορεία του Δικαίου της Θάλασσας. 
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Κυριακή 03 Οκτωβρίου στις 7:30 μ.μ. και κατά  τη διάρκειά της, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας & αργιών). Επικοινωνία: 26610 48690 / pinakcrf1@gmail.com