Έκθεση “Το Μεταλλαξιογόνο Μέλλον” με έργα των Ken Rinaldo και Adam Zaretsky

Έκθεση “Το Μεταλλαξιογόνο Μέλλον” με έργα των Ken Rinaldo και Adam Zaretsky

Έκθεση “Το Μεταλλαξιογόνο Μέλλον” με έργα των Ken Rinaldo και Adam Zaretsky

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών εγκαινιάζει στις 28 Μαΐου 2024 ώρα 11:00 πμ την έκθεση “Το Μεταλλαξιογόνο Μέλλον”, με έργα των Ken Rinaldo και Adam Zaretsky.
 
Ο όρος ‘μεταλλαξιογόνο μέλλον’ χρησιμοποιείται από τον Ken Rinaldo για να περιγράψει ένα μέλλον όπου η τεχνολογία έχει αλλάξει δραστικά την ύπαρξή μας. Μέσα από μια σειρά οπτικών και ποιητικών αποδόσεων, επιχειρεί να φωτίσει τις κρυμμένες συνέπειες των βιομηχανικών επιλογών μας – των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο, φτάνοντας στην ίδια την υγεία του πλανήτη μας και των μη ανθρώπινων κατοίκων του.
 
Στην έκθεση συμμετέχει και ο καλλιτέχνης Adam Zaretsky με ένα αλλόκοτο ψυχεδελικό βίντεο, με τίτλο ‘Οκτάγωνο Φαρμακείο’ το οποίο εστιάζει στην ανακάλυψη φαρμακευτικών προϊόντων συμπεριλαμβάνοντας μια σύνθεση των στοιχείων: 1) ασθένεια, 2) ανθρώπινα υποκείμενα, 3) γονιδιωματική, 4) βιοαισθητήρες, 5) βιοπληροφορική, 6) τεχνητή νοημοσύνη, 7) ζωικά μοντέλα και 8) βιομηχανική ζύμωση.
 
Τα έργα δημιουργήθηκαν ως μέρος της συμμετοχής του Ken Rinaldo στο TTTlabs BioFeral.BeachCamp 2024 Spring, που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του έργου Creative Europe Rewilding Cultures, και του Adam Zaretsky στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνας στο Hub of Art Laboratories (HAL) του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας το 2022-2023.
 
Η έκθεση “Το Μεταλλαξιογόνο Μέλλον” στεγάζεται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας: Corfu Tech Lab στο Παλαιό Φρούριο από 23 έως 31 Μαΐου 2024, ώρες 8-14:30 και Τετάρτη μέχρι τις 19:50 (εκτός Σαββάτου 25/5 και Κυριακής 26/5).
 
Ο Ken Rinaldo είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και θεωρητικός που δημιουργεί διαδραστικές εγκαταστάσεις πολυμέσων που αλλοιώνουν τα όρια μεταξύ οργανικού και ανόργανου. Η δουλειά του, για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, αναπτύσσεται εκεί που διασταυρώνονται  η τέχνη με την βιολογία κινούμενος στις κατηγορίες της διαδραστικής ρομποτικής, της βιο- τέχνης, της τεχνητής ζωής, της επικοινωνίας μεταξύ ειδών, της ταχείας δημιουργίας πρωτοτύπων και της ψηφιακής απεικόνισης. Τα έργα του έχουν εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε μουσεία και γκαλερί και έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία.
 
Ο Δρ Adam Zaretsky είναι ειδικός της Bioart στη Transgene Infection of the Human Hereditary Germline/Gonad Editing (TIHHGGE) στα VASTAL (Vivoarts School for Transgenic Aesthetics Limited), NADLinc (“We Will Link Your Nads”), psyFert (the psychic fertility clinic), BEAK (The Bioart Ethical Advisory Kommission), World Congress on New Reproductive Technology Arts (WCoNRTA) of thGAP (the transgenic human Germline Alternatives Project), DIY-IVF+ (Do It Yourself In Vitro Fertilization Plus).”