Εισαγωγή στον σύγχρονο ιαπωνικό χορό Butoh στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Εισαγωγή στον σύγχρονο ιαπωνικό χορό Butoh στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Εισαγωγή στον σύγχρονο ιαπωνικό χορό Butoh στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Δελτίο Τύπου

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας
Διεθνής Ημέρα Μουσείων, ICOM, 18 Μαΐου 2024, «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα»
Εισαγωγή στον σύγχρονο ιαπωνικό χορό Butoh
Βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ICOM, με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, διοργανώνει τη δράση Εισαγωγή στον σύγχρονο ιαπωνικό χορό Butoh, σε συνεργασία με την Ελένη Κολλιοπούλου, εικαστικό, performer και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τον χορό Butoh μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι που βασίζεται στη σύζευξη θεωρίας και πράξης. To έναυσμα δίνεται από τα παραδοσιακά ιαπωνικά παραβάν της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, στα οποία απεικονίζονται οι εναλλαγές των εποχών στην ιαπωνική ύπαιθρο. Την ξενάγηση συνοδεύει μια εισαγωγή στην ιστορία του χορού Butoh και στο καλλιτεχνικό του πλαίσιο. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά στους ιδρυτές χορογράφους-χορευτές Tatsumi Hijikata και Kazuo Ohno καθώς και σε μερικά παραδείγματα των πρακτικών τους.
Στο δεύτερο μέρος, η Ελένη Κολλιοπούλου θα καθοδηγήσει το κοινό σε έναν κινητικό πειραματισμό με τη σημειογραφία Butoh «Mother Sea».
Στο τέλος της δράσης, οι συμμετέχοντες θα προβούν σε μια ανασκόπηση της εμπειρίας που βίωσαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Ο κινητικός αυτοσχεδιασμός θα ξεκινήσει με ζέσταμα στο πάτωμα. Οι συμμετέχοντες συστήνεται να φοράνε άνετα ρούχα. Προαιρετικά θα μπορούσαν να φέρουν μαζί τους στρώμα γιόγκα ή πετσέτα.
Γενική Επιμέλεια:
Δέσποινα Ζερνιώτη CMG, Διευθύντρια ΜΑΤΚ
Υποστήριξη:
Παναγιώτα Βασιλειάδου, Μουσειοπαιδαγωγός ΜΑΤΚ,
Χριστιάννα Κίτσου, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑΤΚ,
Μιχάλης Τριβυζάς, Αρχαιολόγος ΜΑΤΚ
 
Χρήσιμες πληροφορίες:
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15
Κοινό: Ενήλικοι
Ημερομηνία: Σάββατο 18/05/2024
Ώρα: 12:00-13:30
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΜΑΤΚ
Δηλώσεις συμμετοχής: 
Στο τηλέφωνο 26610 30443 (εσωτ. 12)

(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένων θέσεων)

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Ελένης Κολλιοπούλου:

Η Ελένη Κολλιοπούλου είναι εικαστικός, performer, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, από το οποίο αποφοίτησε το 2003 (ΒΑ). Από το 2003 μέχρι το 2006 παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και χρώματος στο εργαστήριο προετοιμασίας για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Τάσου Ρήγα στην Αθήνα. Από το 2008 έως το 2013 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τορίνο της Ιταλίας (ΒΑ, ΜΑ). Τον Μάρτιο του 2020 της απονεμήθηκε από το Ulster University, Northern Ireland, ο τίτλος της διδάκτορος για τη διατριβή που εκπόνησε με θέμα τις υβριδικές εικαστικές εγκαταστάσεις με επιρροές Butoh. Ήταν Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Παραστατικών Τεχνών, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας (2022-2024) με την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ.