Δημόσια συζήτηση: «Είναι η ποίηση δημόσιος λόγος;»
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία, η δημόσια συζήτηση με θέμα: «Είναι η ποίηση δημόσιος λόγος;»
Συζητούν:
– Νίκος Καραπιδάκης
Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιδρυτικό Μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808
– Γιάννης Μεταξάς
Επίτιμος Καθηγητής Πανεπιστημίων, Πρόεδρος της Ιονικής Ακαδημίας 1808
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την ευκαιρία της βράβευσης της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Μεταξά με τίτλο Φεγγίτες από την Ακαδημία Αθηνών.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety
Από την εισαγωγή της ποιητικής συλλογής:
Φεγγίτες χρειαζόμαστε όταν απέξω κάποιο φως πρέπει να ’ρθει μέσα μας να μπει. Κι απ’ το σκοτάδι κάπως, κάπως να μας βγάλει. Ή και στο ημίφως να μας βάλει.
Μα φεγγίτες δεν είναι μόνο εκείνα τα γνωστά μικρά παράθυρα, συχνά μάλιστα με σχήματα παράξενα στους τοίχους ν’ ανακλώνται. Φεγγίτες είναι καθετί που απ’ εκεί κάτι άλλο μπορεί να νομίσουμε πως βλέπουμε. Ένα παλιό χαρτί, ένας ήχος, ένας δισταγμός, ενός δρόμου η στροφή.
Όλα αυτά μπροστά σε διερωτήσεις διάφορες μπορούνε να μας φέρουνε. Και τις οριστικές τις απαντήσεις σε δύσκολη θέση να τις βάλουνε.
Μ’ αυτήν τη διευκρίνιση θα ’θελα να πω πως και τα ποιήματά μου δεν είναι αποκομμένα από τα άλλα μου βιβλία, που για το Πανεπιστήμιο έκαμα. Και πού, σε αυτά, τα απόλυτα και τα προφανή προσπάθησα να αποφύγω.