Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας: Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου

 

Modes n’ moods

Jazz συναυλία

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival,

Κήπος του Λαού

Ώρα: 21.00

 

7 Mile Limit

Jazz Συναυλία

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival,

Κήπος του Λαού
Ώρα έναρξης: 21:00

 

Λάμπρος του Σολωμού

Θεατρική παράσταση

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Ώρα έναρξης: 21:00

 

Pablo Held Trio

Jazz Συναυλία

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Ώρα έναρξης: 20:30

 

OPEN CITY JAZZ

23 Σεπτεμβρίου, 12:00

Αποστόλης Τσιανάκας, Ηλίας Γομάτος,
Παναγιώτης Μυρογιάννης

Πλατεία Βραχλιώτη

Ώρα έναρξης: 12:00

 

OPEN CITY JAZZ

24 Σεπτεμβρίου, 12:00

Κορινα Φραγκουλοπούλου, Λαμπρος Ψωμάς,
Γιώργος Μουστάκας

Πλατεία Βραχλιώτη

Ώρα έναρξης: 12:00

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας τον Αύγουστο, παρουσιάζει τρεις Jazz συναυλίες, των μουσικών σχημάτων Modes n’ moods  (8/9 – Κήπος του Λαού), 7 Mile Limit (9/9 – Κήπος του Λαού) και Pablo Held Trio (23/9 – Δημ. Θέατρο Κέρκυρας), δύο πρωινές δράσεις με jazz μουσικές, ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή φοιτητών (23/9 & 24/9 – Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας), καθώς και την Θεατρική παράσταση «Λάμπρος του Σολωμού» της θεατρικής ομάδας των τελειόφοιτων σπουδαστών της Δραματικής και Μουσικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών (14/9 – Δημ. Θέατρο Κέρκυρας).

Modes n’ moods

Jazz συναυλία

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival,

Κήπος του Λαού

Ώρα: 21.00

Γενική είσοδος 10 ευρώ

 

Το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή παρουσιάζει την παράσταση “modes & moods” («Τρόποι & Διαθέσεις») σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του “Mano’s”,  A jazz tribute to Manos Hadjidakis, μια νέα τζαζ  πρόταση-άποψη μουσικής κατατίθεται, σε υλικό του Μίκη Θεοδωράκη αυτή τη φορά, από το κουϊντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής. 

Οι μουσικές καταβολές του Μίκη, όπως ο ίδιος λέει, είναι επηρεασμένες από την Βυζαντινή Μουσική,  ένα μουσικό είδος  στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας,  που χαρακτηρίζονται  ως  modal.
Η αναφορά στον John Coltrane είναι σαφής και υπογραμμισμένη. Η μουσική του Coltrane, τροπική, κατανυκτική, υπο-επιβλητική, ίσως θρησκευτική

Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει  ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από τη συνθετική παραγωγή του Μίκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και το soundtrack της τανίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

 

Δημήτρης Καλαντζής: Πιάνο & ενορχηστρώσεις
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: Τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης: Μπάσσο

7 Mile Limit

Jazz Συναυλία

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

Corfu International Festival,

Κήπος του Λαού
Ώρα έναρξης: 21:00

Γενική είσοδος 10 ευρώ

Στην Αμερική του μεσοπολέμου και κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, κανείς δεν μπορούσε να καταναλώνει αλκοόλ, εκτός και αν απομακρύνονταν κάποια μίλια από τις ακτές της χώρας. 

Αυτή ήταν η ιδέα για την ονομασία των 7 Mile Limit, μιας επταμελούς μπάντας από την Κέρκυρα, η οποία μέχρι σήμερα έχει ήδη στο ενεργητικό της πάνω από 1000 live εμφανίσεις σε ξενοδοχεία, μπαρ, φεστιβάλ και private δεξιώσεις. 

Η μπάντα, στο μουσικό ταξίδι από τους δρόμους της Νέας Ορλεάνης, έως τις μεγάλες Jazz σάλες και του Swing των χρυσών δεκαετιών, προσφέρει στον θεατή της μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι μοναδικές ενορχηστρώσεις που παρουσιάζουν γνωστές -ελληνικές και ξένες-μελωδίες με μια τελείως διαφορετική ματιά, συνδυάζονται με την χιουμοριστική και πρωτότυπη σκηνική παρουσία. 

Η μπάντα έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες το πρώτο της single με τον τίτλο «Kena Aeros»

Πρόσφατα , συμμετείχε στα γυρίσματα της διεθνούς  παραγωγής του Νetflix «Maestro», στην οποία ερμηνεύει ένα δικό της πρωτότυπο κομμάτι που ονομάζεται «cross the limit».

Λάμπρος του Σολωμού

Θεατρική παράσταση

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Ώρα έναρξης: 21:00

Γενική Είσοδος 10 ευρώ

 

Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πει: «Ο Λάμπρος θα μείνει απόσπασμα». Οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής και Μουσικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών αναμετριούνται με αυτό το αποσπασματικό αριστούργημα και μας παρουσιάζουν την ιστορία του Λάμπρου συνθέτοντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση. 

Ο Διονύσιος Σολωμός είχε ονομάσει τον Λάμπρο: «το ποίημα των μικρών νόθων». Θα τολμήσει εδώ να παρουσιάσει έναν ήρωα της επανάστασης χωρίς να τον εξιδανικεύει, να μιλήσει για τη θέση της γυναίκας, την αγωνία των νόθων παιδιών, την υποκρισία της κοινωνίας. Οι τρεις ήρωες: ο Λάμπρος, η Μαρία και η κόρη τους Μαρία, μέσα στη δίνη της εποχής, θα παλέψουν με τα τέρατα. Η μικρή Μαρία, ως άλλος Οιδίποδας, αναζητώντας ποια είναι, θα οδηγηθεί στην αγκαλιά του πατέρα της, εκείνος θα διαπράξει την αιμομιξία ενώ η μεγάλη Μαρία θα τραγουδά περιμένοντας. Οι ήρωες θα περιπλανηθούν μέσα στην ποίηση και τη μουσική, ωσότου επιβεβαιώσουν την τραγική τους Μοίρα.

Στην παράσταση, τα ποιητικά σπαράγματα, οι σημειώσεις των χειρογράφων στην ελληνική και ιταλική γλώσσα, τα λυρικά νεανικά τραγούδια, οι σημειώσεις του Ι. Πολυλά δημιουργούν ένα ποιητικό μωσαϊκό. Καθοριστικά συμβάλλουν η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και η σκηνογραφία.

Οι ηθοποιοί περνώντας από τη θέση του αφηγητή σε αυτή του ρόλου βουτούν στον κόσμο του μεγάλου μας Ποιητή. Οι μουσικοί, μέσα από το πιάνο, το τσέλο και το κλαρινέτο εκπροσωπώντας τους τρεις ήρωες, ακολουθούν τις ψυχικές τους διαδρομές. Η σκηνογραφία δημιουργεί το τοπίο της λίμνης των Ιωαννίνων όπου μέσα τους θα καταποντιστούν αναζητώντας έναν άλλο κόσμο, καλύτερο από ετούτον.

Η παράσταση είναι η συνέχεια της ραδιοφωνικής εκδοχής της. Το  πρότυπο ραδιοφωνικό έργο ακούστηκε από το Γ’ πρόγραμμα στις 27 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου) 2023 και αποτελεί μια συνεργασία του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το Ωδείο Αθηνών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία concept του Άγι Γυφτόπουλου. 

 

Σκηνοθεσία-Δραματ/κή επεξεργασία: Ρηνιώ Κυριαζή (Δασκάλα φωνής της Δραμ. Σχολής του Ωδ. Αθηνών)

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μποκέας (Δίπλωμα & Α’ βραβείο Σύνθεσης της Μους. Σχολής του Ωδ. Αθηνών)

Κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη (Δασκάλα κίνησης της Δραματικής Σχολής του Ωδ. Αθηνών)

Σκηνογραφία: Μαριάννα Νικολάου (Δασκάλα σκηνογραφίας της Δραματικής Σχολής του Ωδ. Αθηνών)

Εικόνες προβολής: Σοφία Χουλιαρά

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης (Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδ. Αθηνών)

 

Ηθοποιοί 

οι σπουδαστές του Γ’ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών:

Καλλιόπη Ανταμπούφη, Άρτεμις Βαλτζάκη, Δανάη Γεωργούλα, Αγγελική Δεληθανάση, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Μαργαρίτα Κλάγκου, Κονδυλία Κωνσταντελάκη, Θωμάς Μακρυγιάννης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Νάντια Μπαϊμπά, Άγγελος Παππάς, Σόλωνας Πετρακόπουλος, Πέτρος Πίγκας, Αλεξάνδρα  Ρουβέλα,  Πέννυ Σακελλαριάδη,  Γιάννης Σιάμπαλιας,  Αλίνα Τσιαμπούλα, Γιώτα Χνάρη

Μουσικοί  

οι σπουδαστές των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών:

Νάσος Kοκκώνης: Τσέλο

Kατερίνα Mουστάκη: Κλαρινέτο

ο συνθέτης, Γιάννης Μποκέας: Πιάνο

Δημήτρης Βεζύρογλου (μουσικός προετοιμαστής (co-repetitor) σε όπερες και ορατόρια στο Ωδ. Αθηνών): Διδασκαλία προφοράς Ιταλικών

 

Pablo Held Trio

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Corfu International Festival

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

Ώρα έναρξης: 20:30

Γενική Είσοδος 10 Ευρώ 

 

Οι “Pablo Held Trio” είναι ένα από τα πιο δυναμικά και σημαντικά σχήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής. Στις συναυλίες τους ξεπερνούν τα όρια μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού εγκαταλείποντας την ιδέα της setlist και των προμελετημένων ενορχηστρώσεων. Η συνοχή του Pablo Held Trio βασίζεται στη φιλία και στη δημιουργική επιθυμία να εισέρχονται συνεχώς σε άγνωστα εδάφη. Η καλλιτεχνική απήχηση και η αυτονομία των τριών σπουδαίων μουσικών προσελκύουν έναν αυξανόμενο κύκλο εξαιρετικών μουσικών από την Ευρώπη και την Αμερική που συχνά συμμετέχουν στο σχήμα. 

Το Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “Who We Are” και τα τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό θα αποτελέσουν το κύριο μέρος της συναυλίας στην Κέρκυρα.

 

«Ένα από τα σπουδαιότερα γκρουπ στη μουσική σήμερα» 

John Scofield 

«Το σχήμα συνεργάζεται τόσο καλά όσο δεν θα μπορούσε να φιλοδοξεί οποιαδήποτε μονάδα τζαζ και μάλιστα αποπνέει κάτι από τη σχεδόν υπερφυσική συμβατότητα της θρυλικής σύνθεσης Keith Jarrett/Gary Peacock/Jack DeJohnette. […] το γκρουπ πρέπει πραγματικά να αναγνωριστεί ως ένα παγκόσμιας κλάσης τρίο με εξαιρετικό ταλέντο».

All About Jazz

OPEN CITY JAZZ

23 Σεπτεμβρίου

Αποστόλης Τσιανάκας, Ηλίας Γομάτος, Παναγιώτης Μυρογιάννης

Πλατεία Βραχλιώτη –  Ώρα έναρξης: 12:00

 

24 Σεπτεμβρίου

Κορινα Φραγκουλοπούλου, Λαμπρος Ψωμάς, Γιώργος Μουστάκας

Πλατεία Βραχλιώτη –  Ώρα έναρξης: 12:00

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας παρουσιάζει δύο πρωινές δράσεις με jazz μουσικές στο Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή φοιτητών  στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στις 12:00.

23 Σεπτεμβρίου, 12:00  Πλατεία Βραχλιώτη 

Αποστόλης Τσιανάκας

Ηλίας Γομάτος

Παναγιώτης Μυρογιάννης

 

24 Σεπτεμβρίου, 12:00 Πλατεία Βραχλιώτη 

Κορινα Φραγκουλοπούλου

Λαμπρος Ψωμάς 

Γιώργος Μουστάκας

 

EΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ