Διαδικτυακή παρουσίαση: “Νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Ποταγού”

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου του 2021 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή παρουσίαση με εισηγητή τον Νικόλαο – Δημήτριο Μάμαλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ 

Παρακολουθήστε τη παρουσίαση πατώντας εδώ 

Ο Παναγιώτης Ποταγός (1839-1903) είναι αναμφισβήτητα ο
μεγαλύτερος νεοέλληνας περιηγητής. Την περίοδο 1867 – 1883, ταξίδεψε στην Ασία και την Αφρική, αφήνοντας πλήθος επιτόπιων περιγραφών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων τόσο για τους λαούς όσο και για το γεωφυσικό περιβάλλον. Δε χρησιμοποίησε επιστημονικά όργανα, αλλά βασίστηκε στις αντίστοιχες περιγραφές των αρχαίων ιστορικών και γεωγράφων.

Το έργο του απέκτησε μια αρχική αναγνώριση από γεωγραφικές
υπηρεσίες τού εξωτερικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με την αντιμετώπισή του από τις ελίτ του ελληνικού πολιτικού και πνευματικού κόσμου – παρά την έκδοση, το 1883, του πρώτου τόμου των περιηγήσεών του. Σταδιακά, ο ρομαντισμός κάλυψε τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θόλωσε τις βιογραφικές πληροφορίες, καθώς ο θάνατός του στις Νυμφές της Κέρκυρας, όπου είχε αποσυρθεί για 17 έτη, θα συσκοτίσει τα δεδομένα.

Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, σημαντικές
πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Βάσει έρευνας του ανέκδοτου έργου του περιηγητή θα σκιαγραφηθεί ο βαθιά ανθρωπιστικός χαρακτήρας των παρατηρήσεών του, στο αποκορύφωμα μάλιστα της αποικιοκρατίας, και θα φωτιστούν πτυχές της αινιγματικής παρουσίας του στην Κέρκυρα.