Αναδρομική έκθεση της κορυφαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Αναδρομική έκθεση της κορυφαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Αναδρομική έκθεση της κορυφαίας χαράκτριας Βάσως Κατράκη

Την αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη – Βίωμα & Ιστορία» παρουσιάζει η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της Κέρκυρας και στους επισκέπτες του καλοκαιριού να γνωρίσουν το ανθρωποκεντρικό, βιωματικό έργο της σπουδαίας χαράκτριας.

Η χαρακτική της Βάσως Κατράκη (1914-1988) είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες και πιο γόνιμες προτάσεις της ελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα. Η έκθεση, τα έργα της οποίας προέρχονται από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη, διατρέχει τη δημιουργία της χαράκτριας από τα χρόνια της μαθητείας της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας τη δεκαετία του 1930, με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό, έως τα τελευταία έργα της τη δεκαετία του 1980.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχουν δύο εμβληματικές-μνημειακές συνθέσεις της Βάσως Κατράκη, που η κόρη της Μαριάννα δώρισε στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων: η Πτώση του Καραϊσκάκη και η Κατακόρυφη Σύνθεση. Και τα δύο αυτά έργα παρουσιάστηκαν στην Biennale της Βενετίας το 1966, όπου η Κατράκη βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας Tamarind.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα του Γιάννη Μπόλη, του Δημήτρη Παυλόπουλου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Δόμνας Γούναρη, ιστορικού της Τέχνης.

Τοποθεσία: Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας / Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων Περιστυλίου
Διάρκεια: 24 Ιουνίου έως 28 Αυγούστου 2022
Επικοινωνία: 26610-48690 – pinakcrf1@gmail.com – www.artcorfu.gr